МАЛКО ИСТОРИЯ.. . .

 image001

Когато става въпрос за иновации в края на 19-ти и началото на 20-ти век ,ничие име  няма по-голямо въздействие, отколкото това на  Томас Алва Едисон- магьосникът от Менло Парк. Едисон е изобретил първата машина в света за записване и възпроизвеждане на звук през 1877. Той нарича своето изобретение фонограф. През 1878 г. той патентова устройството /и още около 500 машини/, след което насочва  вниманието си към електрическата крушка. Тази история  ще доведе до формирането на една малка компания, която познаваме днес като General Electric.

Едисоновото чисто механично устройство се състои от въртящ восъчен цилиндър, чиято набраздена повърхност, предава звуци чрез писец  и метална фуния/ако буквално превеждаме термина – рог/.

image002В Европа Емил Берлинер имал по-добра идея. Неговият грамофон, който той патентован 10 години след фонограф на Едисон, чете  плоски плочи – записи, които са по-евтини за производство от цилиндрите .

Става така, че в терминологията настъпва бъркотия – в САЩ термина фонограф остава за всички звуковъзпроизвеждащи механизми /Още повече-тариката Берлинер патентовал и името грамофон и скъсвал от искове и дела всеки позволил си да нарече машината си така. Поради тази причина до 1926 имаме максифони, графафани, графоноли и какво ли не. В Европа под фонограф разбирали цилиндричната машина на Едисон, а грамофон – работещите с плочи устройства. фонограф на Едисон, чете плосъки плочи – записи, които са по-евтини за производство от цилиндрите.

През 1885 г. Александър Греъм Бел братовчед му – Чичестър Бел и изобретател на име Чарлз Съмнър Тейнър разработват  грамофон, който в основата си е подобрена версия на цилиндър-базираната машина на Едисън.

Цялата джаджа е поставена в луксозни ръчно направени кутии и започва луд бизнес. Лошото е, че цилиндрите /които вече са от восък/ първо са много нетрайни и второ – събират само до две минути музика.

В щатите се пръкват куп фирми-и всички наблягат на цилиндъра.

Обратно – Европа набляга на плочите. Става много интересно – от една страна щатските фонографи не пробиват в Европа и обратно, грамофоните на Берлинер – не могат да пробият в САЩ.

image003image004

 

 

 

Нещата се обръщат през 1906г когато е създадена първата Виктрола-грамофон на който акустичната фуния е скрита в корпуса/а ние сега се избиваме за обратното/Само до 1910 плочите слагат края на цилиндрите.image005

После идва времето на преносимите грамофони-тип куфар с които минават двете войни –така до 1950 когато постепенно електрическите грамофони и радиограмофони изместват механичните.

image006

В цялата тази история-къде сме ние? Ами почти на нула… Каквото е имало-или безвъзвратно е загубено или повредено. Защо – въпрос с повишена трудност…

Това е на кратко е една сто годишна история. С много играчи и много обрати. За всички любопитни за повече-интернет прелива от информация още повече че последните години интереса бележи ръст в пъти. В пъти растат и цените…

Ето и основните играчи:

  • Columbia Phonograph Company
  • His Master’s Voice
  • Pathé
  • Victor Talking Machine Company